Omskolerte seg – fikk lærlingplass i ledende firma

 

Marie-Jeanette Waage-Pedersen opplevde å bli skolelei etter studiespesialiserende på videregående, og valgte å omskolere seg til en helt annen retning enn hun lenge hadde planlagt.


– Finn noe akkurat DU trives med, oppfordrer den fornøyde lærlingen i BioMar. 

Siden mai 2021 har Marie-Jeanette vært lærling hos den ledende leverandøren av fiskefôr til akvakulturnæringen. 

– Læretiden min som prosessoperatør hos BioMar har vært kjempebra så langt! Veldig spennende arbeidsoppgaver og bratt læringskurve. Det er fortsatt mye å lære og sette seg inn i, men det har gått overraskende bra til nå, forteller Haugesunderen. 

Endret retning 
Marie-Jeanette opplevde å bli skolelei etter studiespesialiserende på Vardafjell VGS, hvor hun var ferdig i 2014. Hun ønsket å teste ut yrker hun kunne tenke å utdanne seg innen etter hvert, og jobbet blant annet i hjemmetjenesten og i en boligenhet. 

– Jeg trivdes veldig godt på disse arbeidsplassene, men fant ut at jeg ønsket en hverdag med annet innhold. Venner og bekjente som kjenner til yrket som prosessoperatør, snakket så varmt om det. Da jeg leste mer om det, bestemte jeg meg for å satse på nettopp den retningen.

– En venn anbefalte meg å ringe til Opptek for en prat - det endte med intervju og raskt napp hos BioMar

Kontaktet Opptek for råd

Marie-Jeanette måtte gå yrkesfag for å bli prosessoperatør, og hadde brukt opp skoleretten sin på Vardafjell VGS. Men hun kom inn på førsteåret på VG1 TIP (Teknologi- og industrifag), og skulle søke seg videre til VG2 Kjemi og prosess på Karmsund VGS. Det var mange søkere, og Marie-Jeanette uten skolerett kom ikke inn.

– Det var frustrerende, for jeg var så klar for fortsettelsen, og klarte ikke å slå meg til ro med å «prøve igjen til neste år». 

Så hun ga ikke opp. Marie-Jeanette ringte rundt til bl.a. skoler og privatistskoler, og sjekket nettstudier for å høre om det fantes andre muligheter for å nå samme mål. 

– En venn anbefalte meg å ringe til Opptek for en prat. Opptek fortalte at det var mulig å søke seg ut i lære med kun TIP, og heller gå lengre i lære for å gjøre opp for året man mangler, samt ta en tverrfaglig teoretisk eksamen før fagprøven. Yes, tenkte jeg! Forteller Marie-Jeanette.

Fikk raskt napp hos BioMar
Hun sendte ut søknader til flere bedrifter som tok inn lærlinger i kjemi og prosess, og fikk raskt napp hos den spennende og ledende bedriften BioMar. Kort tid etter intervjuet fikk hun tilbud om læreplass.

– Jeg ble så glad, og ikke minst takknemlig for at jeg fikk begynne i mai fremfor å vente til det ordinære inntaket i høst, sier Marie-Jeanette, som er glad hun ikke ga opp tross noen utfordringer, og at hun valgte å kontakte Opptek.

Det er mye Marie-Jeanette liker med arbeidshverdagen i BioMar, hvor det lages fôr (pellets) til oppdrettslaks/ørret. Her får hun både sitte i kontrollrommet, og være ute i selve prosessen.

– Det er variert arbeid og stadig nye kjekke utfordringer å bryne seg på, forteller Haugesunderen. 

Finn noe DU trives med 

Det er også flere grunner til at hun trives så godt i rollen som lærling.
– Det beste er nok tryggheten med at du alltid har noen rundt deg som kan hjelpe, eller gi deg veiledning. 

Marie-Jeanette har flere råd til andre som ønsker å gå samme retning som henne.

– Prøv å søke litt bredt i utdanninger før du velger hvilken VGS du skal gå på. Tenk gjennom hva du liker å gjøre på, sier Marie-Jeanette, og fortsetter:

– I vårt kull var studiespesialiserende populært å ta. Det er nødvendigvis ikke det som passer best for alle, men det er fort gjort å «følge strømmen» for å gå med vennene sine. Finn noe akkurat du kan trives med! 

Gode jobbmuligheter

Daivid J. Østenstad er HMS- og opplæringskoordinator i BioMar. Han forteller at lærlingene får oppleve en variert, spennende og grundig opplæring i en fremtidsrettet bransje. 

– De kan forvente å lære svært mye om drift av prosess hos BioMar, og er med oss på hele prosessen fra a til å, forteller Østenstad. 

Jobbmulighetene etter endt læretid er veldig gode.

– Når vi tar inn lærlinger gjør vi det alltid med tanke på at de kan bli framtidige kollegaer i fast jobb. Da ser vi også etter kvaliteter vi ønsker i framtidige ansatte, som god holdning og samarbeid, engasjement, og et ønske om å lære.

Marie-Jeanette har flere råd til andre som ønsker å gå samme retning som henne:

– Prøv å søke litt bredt i utdanninger før du velger hvilken VGS du skal gå på. Tenk gjennom hva du liker å gjøre på!